Полив городів та іржава вода…

На жаль, зміну клімату відчуваємо і всі ми в Україні. Наше місто не є виключенням . Стало набагато сухіше і для того щоб добре росла городина, квіти, та дерева ми їх рясно поливаємо з водогону. У мене ж лічильник!!! Між тим, є проблема. Це правда, що наше місто не відчуває нестачі води. Однак, правдою є і те , що система водогонів міста спроектована та збудована в радянські часи, коли використовувати воду для поливу з централізованого водогону було категорично заборонено під загрозою вельми великого штрафу. Система водопостачання міста не розрахована на полив городів. Тому, коли сотні людей (кожен тільки трішечки!) починають поливати городи, з мережею починаються проблеми, які призводять до проблем у споживачів… З кранів тече іржава вода… Падіння тиску у мережах …

Між тим, все дуже просто, надмірне споживання води, призводить до перепадів тиску у водогонах мережі. Утворюються ділянки з високим та низьким тиском. Це не тільки призводить до поривів труб – мережа не розрахована на такі навантаження, але й з стінок труб на ділянці з підвищеним тиском зривається іржа. Вода, як наслідок, забруднюється і з крана споживачів тече іржава вода.

В нашому місті частка сталевих трубопроводів складає 26%, чавунних – 42%. За десятиліття роботи металевих водогонів в них природнім шляхом утворились іржа. Науковці давно дослідили ці процеси. Під час експлуатації мереж в зимовий період відбувається так званий умовний застій води, під час якого зменшується кількість розчиненого у воді кисню, змінюється склад та концентрація природних домішок , посилюються біохімічні процеси на внутрішній поверхні труб. Тобто, проходить процес корозії труб і як подальші наслідки – вимивання матеріалу труб та його подальший осад. Між продуктами корозії і металом відбувається реакція, в результаті якої у воду потрапляють не тільки іони заліза, але й колоїдні частки осаду. Наявність у воді цих часток сприяє кольоровості води – це ефект «червоної води». В межах наявних можливостей Славутське УВКГ проводить заміну труб на пластикові, але це робота на роки, а чиста вода необхідна всім зараз.

Шановні споживачі, якщо Вам вкрай необхідно полити город, то ласкаво просимо поливати городи в годині мінімального споживання води: з 22 години вечора до 6 години ранку. Звичайно поливати город можна й вдень, з набраних вночі ємкостей з водою. Існують , також системи крапельного поливу. Лише взаємна повага та розумне використання наявного технічного ресурсу дозволять нам безпроблемно користуватись всіма перевагами централізованого водопостачання.