ЧОМУ ТАКА ДОРОГА ВОДА У СЛАВУТІ?

Така думка побутує серед багатьох жителів нашого міста, які вважають, що раз Славута “розташована на воді”, то значить тарифи на водопостачання повинні бути мізерними.

Насправді проблем із водою у місті немає: озера, річки, джерела – це все доступно й безкоштовно. Питання в іншому – у постачанні води до споживача.

Джерелом водопостачання міста Славута є артезіанська вода, яка добувається з свердловин двох водозаборів підземних вод: «Південний» та «Центральний», які налічують 14 свердловин продуктивністю 12 тис. м. куб./добу, глибиною 75-150м., надійно захищених від поверхневого забруднення.

Водопостачання нашого міста – це величезний і затратний процес трьох етапів підйомів води з артезіанських скважин, її очистки та доставки до осель славутчан. Вода, яка постачається містянам, досить якісна. На жаль, через старі заржавілі труби є проблеми з вторинним забрудненням. Ця проблема не залишається поза увагою комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства та міської влади: поетапно проводиться реконструкція, заміна та поточне обслуговування мереж, загальна довжина яких складає 134,5 км, з них внутрішньобудинкових мереж – 40-50 км, магістральних водогонів – 11 км.  Це більше, ніж від Славути до Хмельницького!  

Дехто спекулює та тому, що тарифи на водопостачання та водовідведення постійно зростають, але ніхто не запитує, чому уряд стабільно підвищує ціну на електроенергію, яка разом із мінімальною заробітною платою складає 87% тарифу. Також у ціну послуги входять витрати на ремонт, амортизацію, податки та збори, які теж зазнають постійного підвищення.

Маємо такі реалії: для порівняння станом на квітень 2017 року ціна на одну кВт/год. для підприємства становила 2,3604 грн., а вже у квітні 2018 року – 2,83 грн., відповідно і збільшилися витрати на 70 673,39 грн. (за один місяць).

До речі, тарифи на постачання води та водовідведення зросли й в інших містах Хмельницької області. Для порівняння (ціна в грн. за м.куб.) станом на 15 жовтня 2018 року: м. Славута – 15,55 (централізоване водопостачання з використанням внутрішньобудинкових систем), 12,84 (централізоване водовідведення з використанням внутрішньобудинкових систем); м. Шепетівка відповідно – 16,00; 15,85; м. Старокостянтинів – 14,42; 16,26.

Порівнювати Славуту з містами, де населення у десятки разів більше, наприклад, Хмельницький, або ж Кам’янець-Подільський, де воду для споживачів постачають із Дністра – некоректно, так само, як і якість цієї води.

Тож пропонуємо славутчанам обʼєктивно оцінювати ситуацію щодо цін на водопостачання та водовідведення. А так званих «експертів» тарифів– звернутися до уряду, Президента та до нашого народного депутата  з вимогою зменшити ціни на енергоносії (природний газ, електроенергію).

Саме тоді можна буде говорити й про зменшення тарифів та стабільну роботу комунальних підприємств міста.