Про підвищення вартості електроенергії для УВКГ.

Черговий раз, водоканали України через свою Українську асоціацію підприємств водопровідно-каналізаційного господарства «Укрводоканалекологія», пробують бути почутими владою, з питань постійного підняття вартості електричної енергії – це вельми негативно відбивається як на споживачах так і на підприємствах, оскільки коштів для сплати за новими тарифами просто немає! Наводимо повний текст статті розміщеної на сайті https://ukrvodokanal.in.ua/:

“Асоціація «Укрводоканалекологія», яка представляє інтереси більшості водоканалів України, звернулася до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг з проханням не виносити на розгляд рішення про заплановані зміни до постанови НКРЕКП від 10.12.2019 № 2668,які призведуть до того, що з 01.08.2020 вартість електричної енергії для підприємств водопровідно-каналізаційної галузі збільшиться майже на 40 %.

Бо згідно цих змін,  сплата за послуги оперативно-диспетчерського управління та передачі електричної енергії збільшиться майже у 4 рази. Також збільшиться вартість розподілу та послуг Оператора ринку.

Слід зазначити, що водоканали є найбільшими споживачами електроенергії серед усіх комунальних підприємств, а електрична енергія становить приблизно 40 % у собівартості послуг з водопостачання та водовідведення.

Такі дії можуть призвести до непередбачуваних наслідків, оскільки кошти на сплату електричної енергії підприємства отримують від юридичних та фізичних осіб відповідно до суворо обмежених складових тарифу на водопостачання та водовідведення.  Враховуючи, що вказана складова витрат становить від 17 до 30%, джерел на покриття різниці між затвердженими НКРЕКП цінами на електричну енергію у 2020 році та фактичними, що почнуть діяти з 01.08.2020, немає».

Тобто за відсутності коштів на сплату за спожиту електричну енергію підприємства галузі опиняться у фінансовій кризі, що безперечно відобразиться на безперебійному водопостачанні великих та малих міст України.

Проєкт постанови «Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 10 грудня 2019 року № 2668»  оприлюднено на офіційному вебсайті НКРЕКП”.