ДЕШЕВА ВОДА – ДОРОГА ПОСЛУГА

Тема вартості тарифів на послуги з постачання води та водовідведення, які надає у нашій громаді комунальне підприємство «Славутське УВКГ», не раз ставала майданчиком для різних маніпуляцій.

Уже неодноразово повідомлялося, що водопостачання нашого міста – це величезний і затратний процес трьох етапів підйомів води з артезіанських свердловин, її очистки та доставки до осель славутчан.

Вода, яка цілодобово постачається містянам, досить якісна. На жаль, через старі заржавілі труби є проблеми з вторинним забрудненням. Ця проблема не залишається поза увагою комунального підприємства та міської влади: поетапно проводиться реконструкція, заміна та поточне обслуговування мереж, загальна довжина яких складає 134,5 км, магістральних водогонів – 11 км, внутрішньобудинкових мереж – 40-50 км. Це більше, ніж від Славути до Хмельницького!

Варто наголосити, що для підняття кожного літра води з глибини артезіанської свердловини потрібно затратити більше електроенергії, ніж для подання з річки.

Дехто спекулює та тому, що тарифи на водопостачання та водовідведення у нашому місті дуже високі, але ніхто не запитує, чому уряд стабільно підвищує ціну на електроенергію, яка разом із мінімальною заробітною платою складає майже 70% тарифу. Також у ціну послуги входять витрати на ремонт, амортизацію, податки та збори, які теж зазнають постійного підвищення. Якщо не будуть зростати складові тарифу, то не буде підстав піднімати його вартість.

До речі, і в інших містах Хмельницької області тарифи на водопостачання та водовідведення недешеві. Для порівняння (ціна в грн. за м.куб.) станом на 01.08.2020 року: м. Славута – 18,1 (централізоване водопостачання з використанням внутрішньобудинкових систем), 15,06 (централізоване водовідведення з використанням внутрішньобудинкових систем); м. Ізяслав відповідно – 13,83; 24,1, м. Шепетівка – 17,12; 17,98, м. Деражня – 13,35; 20,25.

Порівнювати Славуту з містами, де населення у десятки разів більше, наприклад, Хмельницький, або ж Кам’янець-Подільський, де воду для споживачів постачають із Дністра – некоректно, так само, як і якість цієї води. Наголосимо ще раз на загальновідомому у світі факті – вода з артезіанських свердловин коштує у 1,5- 2 рази дорожче, причина тут у необхідній кількості електроенергії.

Підсумовуючи, важливо наголосити, що питання якості води, вартості її доставки до осель – це також і спільна відповідальність як підприємства, так і споживачів, які за перше півріччя цього року заборгували УВКГ за спожиті послуги 2 млн. 548 тис. грн., що негативно позначається на фінансово-господарській діяльності КП «Славутське УВКГ» та на можливості покращувати свої послуги.